Kabinet trekt 300 miljoen euro uit voor cultuursector

Kabinet trekt 300 miljoen euro uit voor cultuursector ANP

Het kabinet trekt 300 miljoen euro extra uit om de cultuursector te ondersteunen. Dat maakt het ministerie van Onderwijs woensdag bekend. Met het geld worden onder meer subsidies voor instellingen en festivals verhoogd die door het Rijk worden bekostigd, maar ook voor private instellingen en organisatoren van festivals. Ook gemeentelijke en provinciale podia en filmtheaters kunnen op extra steun rekenen.

Het steunpakket bestaat uit vier onderdelen. Een deel is bedoeld voor de zogenoemde culturele basisinfrastructuur: onder andere musea, theater- en filmfestivals die rechtstreeks door het ministerie worden bekostigd. Ook voor de culturele instellingen die hun geld krijgen van de rijksfondsen komt extra geld vrij.

De rijkscultuurfondsen krijgen ook extra budget om op lokaal niveau culturele instellingen te ondersteunen. Die kunnen dat geld weer gebruiken om musea, poppodia en filmtheaters te helpen.

Private partijen

Private partijen komen ook in aanmerking voor extra financiële steun. Die moeten dan wel aan de grenzen zitten van de algemene steunmaatregelen waarvoor zij in aanmerking komen, zoals de werktijdverkorting en de ondersteuning van de loonkosten.

Ook voor het Nationaal Restauratiefonds voor rijksmonumenten wordt geld uitgetrokken.

Het zijn niet de eerste steunmaatregelen voor de culturele sector. Zo werd vorige maand de huur voor rijksmusea al voor drie maanden opgeschort, en worden bestaande subsidies eerder uitbetaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu