Kabinet zet Emile Roemer in voor arbeidsmigrant in coronacrisis

Kabinet zet Emile Roemer in voor arbeidsmigrant in coronacrisis ANP

Het coronavirus dreigt om zich heen te grijpen onder arbeidsmigranten in Nederland, vreest het kabinet. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) neemt oud-SP-leider Emile Roemer in de arm om te kijken wat er moet gebeuren om dat te voorkomen.

Arbeidsmigranten waren al kwetsbaar en vaak te afhankelijk van hun werk- of opdrachtgever, maar de coronacrisis maakt hun problemen "alleen maar pregnanter", schrijft Koolmees aan de Tweede Kamer. Ze zijn bijvoorbeeld te krap behuisd en werken te dicht op elkaar om onderling een veilige afstand te bewaren en lopen daardoor het virus sneller op. Als ze ziek worden verliezen ze soms hun baan, waardoor ze zonder geld en zorgverzekering op straat belanden.

Er moet snel iets gebeuren, concludeert Koolmees. Hij heeft daarom Roemer en een ploeg ambtenaren opdracht gegeven om bij werkgevers en overheden aandacht te vragen voor de problemen. Verder moeten ze maatregelen bedenken om arbeidsmigranten voor de korte en langere termijn te beschermen. Ook bekijken Roemer en zijn team waar te weinig arbeidskrachten zijn of juist overschieten, om hen beter te verdelen.

Nieuws

Meest gelezen

menu