Kamer akkoord met bombarderen IS in Syrië

Kamer akkoord met bombarderen IS in Syrië ANP

Nederland gaat meedoen aan luchtaanvallen op terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. De PvdA-fractie ging hier dinsdag mee akkoord, maakte PvdA-Kamerlid Michiel Servaes bekend. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer staat nu achter de uitbreiding van de Nederlandse inzet tegen IS.

,,De PvdA ziet mogelijkheden om de strijd tegen IS verder te intensiveren.'' De PvdA pleit ook voor meer steun voor gematigde Syrische oppositiegroepen en humanitaire hulp. Mogelijk beslist de ministerraad komende vrijdag al over uitbreiding van de strijd tegen de terreurgroep.

De VVD wil al langer militair ingrijpen in Syrië. Daar klonk recentelijk al gemopper over het feit dat de coalitiegenoot niet tot een besluit kwam. Op dit moment bestrijden vier Nederlandse F-16's vanuit een militaire basis in Jordanië alleen IS in Irak.

Stroomversnelling

Het feit dat er een volkenrechtelijk mandaat is en dat er vooruitgang wordt geboekt bij het zoeken naar een politieke oplossing voor het conflict in Syrië waren volgens Servaes belangrijke redenen om in te stemmen met uitbreiding van de strijd naar Syrië.

Uitbreiding van de operatie raakte in een stroomversnelling door de bloedige aanslagen in Parijs in november. De Franse regering vroeg daarna de EU-lidstaten om steun bij de bestrijding van IS. Ook de Amerikanen verzochten het kabinet om de strijd tegen IS te ,,intensiveren''.

Tot juni

Minister Bert Koenders (Buitenlandse ZakenPvdA) voelde lang niets voor interventie in Syrië, terwijl Jeanine Hennis (DefensieVVD) het wel zag zitten. Maar na de verzoeken van Parijs en Washington begin december kondigde Koenders in de Kamer aan dat hiermee een ,,nieuw weegmoment'' was gekomen.

Als het kabinet besluit luchtsteun te gaan geven in Syrië, kan dat vrij snel gaan. De inzet in Irak en Syrië vallen onder hetzelfde commandostructuur. Nadat de Britten hadden besloten om IS in Syrië aan te pakken, volgden de dag erna al de eerste Britse luchtaanvallen.

De Nederlandse missie duurt nog tot juni. Dan nemen Belgische gevechtsvliegtuigen de taak van de Nederlanders over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu