Kamerleden stellen executies aan de kaak

Kamerleden stellen executies aan de kaak ANP

De Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben de executies in Saudi-Arabië aan de kaak gesteld bij minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Het tweetal wil weten of het klopt dat de geëxecuteerde sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr niet wegens terrorisme werd gearresteerd maar om andere redenen.

Ook vragen ze of Koenders denkt dat er sprake is geweest van eerlijke rechtsgang. Verder willen ze weten of de minister bereid is tegen Saudi-Arabië zijn zorgen uit te spreken over de doodvonnissen.

Zichtbaarder standpunt

Sjoerdsma stelde een maand geleden de dreigende executies al aan de orde bij het kabinet. ,,De kans dat Nederland zoiets in zijn eentje kan voorkomen, lijkt me niet erg reëel. Maar het wordt tijd voor een zichtbaarder standpunt, zeker nu Nederland het Europees voorzitterschap heeft'', zegt hij nu.

Koenders zal op dit moment nog niet apart reageren op de kwestie. Er wordt wel gewerkt aan een reactie op Europees niveau, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Nieuws

Meest gelezen

menu