Kamervragen over flyer stempassen referendum

ANP

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vragen gesteld over een flyer. De folder is geschreven door PostNL en door verschillende gemeenten meegestuurd met de stempassen voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Vijftien gemeenten zijn ingegaan op een voorstel van het postbedrijf om een informatiebrochure bij de stempassen mee te sturen. Volgens een woordvoerster van PostNL gaat het om een betaalde service aan de gemeenten. ,,Het gaat om neutrale informatie die is gebaseerd op de website van de Kiesraad en de referendumcommissie. De gemeenten konden zelf aanpassingen doen. Ze zijn zelf verantwoordelijk '', aldus een woordvoerster van het postbedrijf zaterdag.

Ze wist nog niet of PostNL voor de parlementsverkiezingen voor volgend jaar ook weer een dergelijke informatiefolder gaat maken.

,,Heel eenzijdig en sturend''

,,Sinds wanneer heeft PostNL, de commerciële bezorger van de stempassen, de taak om ook een politieke duiding te verzorgen?'', vraagt Van Raak zich af. Volgens hem is de folder ,,heel eenzijdig en sturend'' en lijkt het op een stemadvies. ,,PostNL lijkt een politieke voorkeur te geven. Kiezers worden zo op het verkeerde been gezet'', aldus Van Raak.

De gemeente Amersfoort laat weten inmiddels spijt te hebben de folder te hebben meegestuurd. ,,De tekst van de folder is zelfstandig door en onder verantwoordelijkheid van PostNL opgesteld. De gemeente had op het moment dat de folder werd aangeboden de indruk en het vertrouwen dat de tekst was afgestemd met de referendumcommissie. Dat blijkt nu niet zo te zijn'', aldus de gemeentewebsite.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu