Kaper vliegtuig Egypte gearresteerd

Gekaapt Egyptisch vliegtuig landt op Cyprus ANP

De man die de Airbus A320 van EgyptAir kaapte en de passagiers gijzelde, is gearresteerd. Dat meldt de vliegmaatschappij. Hij verliet het vliegtuig met zijn handen omhoog, nadat de laatste gegijzelde passagiers het vliegtuig hadden verlaten.

De 56-jarige Nederlander die werd gegijzeld aan boord van een Egyptisch vliegtuig, was al eerder vrijgelaten. Hij verkeert in goede gezondheid, aldus ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dinsdag. Volgens de BBC waren er in totaal vier Nederlanders aan boord. Het ministerie zegt hierover geen informatie te hebben.

Egyptenaar

De kaping van een toestel van EgyptAir, dat dinsdagochtend gedwongen in het Cypriotische Larnaca is geland, heeft geen terroristische achtergrond. Dat heeft de president van Cyprus dinsdag verzekerd.

De Egyptenaar, die volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Cyprus Seif Eldin Mustafa heet, zou aan de de universiteit van Alexandrië diergeneeskunde doceren. Hij heft volgens de Cypriotische staatstelevisie vermoedelijk persoonlijke motieven. Hij zou de politie hebben gevraagd een door hem geschreven brief aan zijn ex-vrouw, die in Larnaca woont, te geven. Volgens ooggetuigen gooide Samaha de in het Arabisch gestelde brief uit een raam van het vliegtuig. Bronnen bij de politie melden dat hij asiel heeft aangevraagd.

Het merendeel van de passagiers had eveneens de Egyptische nationaliteit. Zij hebben de Airbus A320 mogen verlaten. Aan boord was of is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ook een Nederlander. De bemanning en vier buitenlanders moesten achterblijven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu