Kinderen doen minder klusjes

Kinderen doen minder klusjes ANP

Kinderen doen minder klusjes om geld bij te verdienen dan vijf jaar geleden. In 2011 klusten nog 61 van de honderd kinderen, maar nu nog maar 49 procent. Vooral in de stedelijke gebieden is het uitvoeren van karweitjes niet zo trendy meer. Daarbuiten steken kinderen wat makkelijker de handen uit de mouwen.

Dit blijkt uit onderzoek onder bijna duizend kinderen van acht tot en met elf jaar in het kader van de Week van het geld, die maandag van start gaat. Koningin Máxima geeft het startsein op basisschool De Twaalfruiter in Vleuten. In de week worden op duizenden basisscholen gastlessen gegeven over verstandig omgaan met geld. In het Nationale-Nederlanden Café in Rotterdam wordt door het Nibud, het kennisinstituut voor budgetvoorlichting, maandag een masterclass aan ouders gegeven over opvoeddilemma’s.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vier op de vijf kinderen van acht tot en met elf jaar zakgeld van hun ouders krijgen. Van de kinderen die geen zakgeld krijgen, geeft 7 procent aan dat de ouders dat niet kunnen betalen. Driekwart van de kinderen die wel zakgeld ontvangen, krijgt het geld contant. De rest heeft een eigen bankrekening waar het zakgeld op gestort wordt. De meeste kinderen leggen een deel van hun geld opzij: 86 procent spaart minstens de helft van het zakgeld. De overige 14 procent geeft het meeste geld meteen uit. Twee derde van de kinderen, zowel jongens als meisjes, kopen van hun potje geld speelgoed. Computerspellen zijn daarnaast populair onder jongens, terwijl meisjes vaker boeken en tijdschriften kopen.

Het onderzoek is een initiatief van Wijzer in geldzaken, onderdeel van het ministerie van Financiën.

Nieuws

Meest gelezen

menu