Kinderopvang: het wordt een enorme puzzel

Kinderopvang: het wordt een enorme puzzel ANP

De kinderopvangbranche juicht het besluit dat de opvang weer helemaal open mag toe, maar is niet blij met het kabinetsbesluit om basisschoolkinderen in eerste instantie maar de helft van de dagen naar school te laten gaan. "Dat vind ik geen goed doordacht besluit. Voor buitenschoolse opvang wordt het buitengewoon lastig en ook voor ouders wordt het een enorme puzzel", reageert directeur Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Organisaties in de sector hadden liever gezien dat basisscholen ook helemaal open zouden gaan, zodat allerlei organisatorische problemen worden voorkomen.

Voor de opvang van kinderen tot vier jaar voorziet de brancheorganisatie geen grote moeilijkheden. Dat ligt anders bij de buitenschoolse opvang (BSO). Die zal zich moeten aanpassen aan het nieuwe tijdelijke schoolritme. "Stel dat mijn kinderen normaal op maandag en dinsdag naar de BSO gaan, maar straks op donderdag en vrijdag naar school moeten. Dan moet ik dagen gaan wisselen. En voor iedere school is het weer anders", zegt Bijlsma. "Ouders moeten dit vervolgens ook nog gaan regelen met de Belastingdienst. Dat wordt echt chaos."

De brancheorganisatie pleit ervoor om alles met gesloten beurs te regelen. Momenteel worden ouders al gecompenseerd voor opvang waar hun kind door de coronamaatregelen geen gebruik van maakt. Ze krijgen hun eigen bijdrage terugbetaald. Die regeling moet wat Bijlsma betreft doorlopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu