Klaar met vogels, bijen en vlinders tellen? Doe mee aan de Nationale Kikkerdriltelling!

De bruine kikker in paartijd. Video: Jelger Herder

Niet één, maar maar liefst negen dagen worden vanaf 17 maart ingeruimd voor de Landelijke Kikkerdriltelling. De telling wordt jaarlijks georganiseerd door natuurorganisatie RAVON.

Alle kikkerdril telt mee. In je eigen tuinvijver, in stadsvijvers, poelen en sloten in de buurt of in de polder. Het gaat met name om kikkerdril van de bruine kikker, die in deze periode heel actief is.

Wat moet je tellen?

Je telt het aantal 'eiklompen' in het water, dus niet alle individuele eieren. Het aantal klompen geeft een beeld van het aantal voortplantende vrouwtjes.Vermenigvuldig het met twee (mannetjes tellen immers ook mee) en je hebt een indicatie van het aantal kikkers in en rond de plek waar je geteld hebt.  De telling duurt de gehele voortplantingsperiode van de bruine kikker.

 

Verse eiklompen van enkele dagen oud zijn goed individueel te onderscheiden. Ze worden in groepen afgezet, meestal binnen één of twee dagen en allemaal tegelijk. Vaak zijn ze te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever. Een eiklomp van een bruine kikker bevat 1.000 tot 2.500 eitjes afhankelijk van de grootte van het vrouwtje.

Meedoen?

Ga naar  Tuintelling.nl  voor meer informatie.