Klijnsma: grote zorgen over pensioenfondsen

Klijnsma: grote zorgen over pensioenfondsen ANP

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat nog deze week in overleg met De Nederlandsche Bank (DNB) over de dekking van de pensioenfondsen. Het baart de bewindsvrouw grote zorgen dat de rente verder daalt, waardoor de fondsen in de problemen kunnen komen.

Klijnsma reageerde dinsdag op vragen uit de Tweede Kamer over het besluit van de Europese Centrale Bank vorige week om de rente verder te verlagen. Dat kan de pensioenen behoorlijk gaan raken, benadrukte PvdA-Kamerlid Roos Vermeij.

Klijnsma erkende dat de fondsen onder druk staan door de lagere rentestand en de situatie op financiële markten. ,,Dat is zo klaar als een klontje''. Ze verwacht voor 2016 nauwelijks kortingen op de pensioenen. Verder wijst ze erop dat de mogelijke kortingen voor 2017 kunnen worden uitgesmeerd over tien jaar. ,,Dat helpt enorm.''

Klijnsma hoopt over twee maanden meer duidelijkheid te hebben na de nieuwste cijfers van DNB. De bank houdt toezicht op pensioeninstellingen en levensverzekeraars waar mensen een aanvullend pensioen opbouwen. Daarnaast stelt DNB de rekenrente vast waarmee de pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten waarderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu