Koning benadrukt verbondenheid met Frankrijk

Koning benadrukt verbondenheid met Frankrijk ANP

Koning Willem-Alexander heeft donderdagavond in zijn tafelrede bij het staatsbanket in het Elysée tegenover president François Hollande ,,opnieuw onze verbondenheid'' bevestigd met Frankrijk. Dit vanwege de ,,diepe wonden" die vorig jaar zijn geslagen door de terroristische aanslagen.

,,Laten wij vandaag opnieuw helder maken dat wij geloven in de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Laten wij trots zijn op onze Europese cultuur in al haar verscheidenheid, en op onze manier van leven'', aldus de koning. Hij voegde eraan toe dat de trots ,,ons niet ontslaat van de plicht eerlijk naar onszelf te kijken''.

Willem-Alexander dacht daarbij onder meer aan de grote toestroom van vluchtelingen. ,,Alleen samen kunnen wij die uitdaging het hoofd bieden'', benadrukte de koning. Er moest over de grenzen van Europa heen worden gekeken. ,,Onze veiligheid is verweven met de veiligheid van mensen in regio's om ons heen.''

Rembrandt

De aanslagen vormen een rode draad bij het tweedaagse staatsbezoek. Ook eerder op de dag had de koning daar in gesprekken met voorzitters van Senaat en Assemblée Nationale en met Franse jongeren al aandacht aan besteed.

President Hollande legde in zijn toespraak de nadruk op de nauwe samenwerking tussen beide landen. Die kwam nu ook tot uitdrukking in de twee portretten van Rembrandt die gezamenlijk zijn aangekocht en sinds donderdag in het Louvre zijn te zien alvorens begin juli naar Amsterdam te komen. ,,Een uniek paar'', aldus Hollande.

Het staatsbanket werd bijgewoond door vier Nederlandse ministers: Bert Koenders (Buitenlandse zaken), Liliane Ploumen (Buitenlandse handel), Jeanine Hennis (Defensie) en Jet Bussemaker (Cultuur).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu