Koning bezoekt café aanslagen Parijs

Koning bezoekt café aanslagen Parijs ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Parijs een bezoek gebracht aan café Le Carillon. Het café was doelwit van een van de aanslagen van 13 november vorig jaar. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag gemeld.

Het koningspaar sprak met de eigenaar, een medewerker, buurtbewoners en hulpverleners, die tijdens of vlak na de aanslag aanwezig waren. Ze vertelden over hun ervaringen en hoe de aanslag hun leven heeft beïnvloed. Willem-Alexander en Máxima betuigden hun medeleven.

Terroristen richtten op 13 november met kalasjnikovs een bloedbad aan bij verschillende horecagelegenheden in de Franse hoofdstad. Op het terras van Le Carillon kwamen vijftien mensen om. In concertzaal Le Bataclan werden 89 bezoekers gedood.

Nauw verbonden

Na het bezoek aan het café werd het koningspaar ontvangen door de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. Tijdens een toespraak in het stadhuis stond de koning nogmaals stil bij de aanslagen. Hij prees de wijze waarop vorig jaar na de terroristische aanslagen de 'vrijheid en menselijkheid onder de moeilijkste omstandigheden' zijn verdedigd.

,,Het koninkrijk der Nederlanden voelt zich nauw met Frankrijk en met Parijs verbonden. De recente gebeurtenissen hebben ons nog dichterbij bij elkaar gebracht", aldus Willem-Alexander. ,,Wij zagen uw tranen, uw pijn en uw geschoktheid. Maar wij zagen óók de innerlijke kracht en de vastberadenheid waarmee u gezamenlijk op de aanslagen reageerde. U toonde de wereld een opgeheven hoofd."

Nieuws

Meest gelezen

menu