Koningsdag 2020: digitale kleedjesmarkt en nationale toost

Koningsdag 2020: digitale kleedjesmarkt en nationale toost ANP

Koningsdag wordt Woningsdag, met onder meer een digitale kleedjesmarkt, brieven van kinderen voor de koning en een nationale toost. Dat meldt de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) woensdag.

De komende Koningsdag krijgt een totaal andere vorm dan normaal. Half maart werd de nationale viering van Koningsdag op 27 april in Maastricht geschrapt vanwege het nieuwe coronavirus. "Koningsdag staat in 2020 in het teken van saamhorigheid. Normaliter zijn duizenden vrijwilligers al maanden bezig om voor hun gemeenschap een mooi feest te organiseren op Koningsdag. Als gevolg van de coronacrisis zijn deze evenementen afgelast. Wij hebben onze leden opgeroepen om met veilige alternatieven te komen. Daar is volop gehoor aan gegeven. In deze barre tijden is er behoefte aan gezamenlijkheid", zegt voorzitter van de KBOV en burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve.

De KBOV roept iedereen op 27 april de vlag uit te steken. "Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving." Ook wordt gevraagd of overal tussen 09.45 en 10.00 uur de klokken kunnen worden geluid, "als teken van verbinding, verdriet en vreugde".

Wilhelmus

Om 10.00 begint de Nationale Aubade met het zingen van het Wilhelmus. Daarna zal Verhoeve de koning feliciteren vanuit het stadhuis van Gouda.

Aan kinderen wordt gevraagd of ze een brief of tekening willen maken voor de koning. De brieven worden gebundeld en de bedoeling is ze aan de koning te overhandigen. "Ze zullen deze periode nooit meer vergeten. Hoe voelen ze zich? Wat houdt ze bezig?" Ali B. is ambassadeur van dit project.

Verder roepen de oranjeverenigingen, Ali B. en burgemeesters muzikanten en artiesten op om tussen 15.00 en 16.00 uur op te treden voor de ouderen in hun gemeenschap. Om 16.00 uur volgt dan een nationale toost.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu