Kroongetuige liquidatieproces wil niet verder zonder advocaat

Kroongetuige liquidatieproces wil niet verder zonder advocaat ANP

Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, mag niet zijn eigen adviseurs kiezen. B. zei maandag dat hij twee adviseurs heeft gevonden, van wie een advocaat is. Volgens B. heeft het Openbaar Ministerie deze constructie in eerste instantie goedgekeurd. Enkele weken later zou het OM die goedkeuring alsnog hebben ingetrokken. Een en ander heeft onlangs tot gevolg gehad dat B. niet verder wil verklaren.

B. vertelde dit tijdens een tussentijdse zitting in het proces, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is. Taghi en zestien medeverdachten worden beschuldigd van een reeks liquidaties en pogingen en plannen daartoe. Vermeend bendelid B. liep in 2017 over naar justitie en werd kroongetuige.

B.'s advocaat Derk Wiersum werd in september vorig jaar doodgeschoten. Daarna hielden drie advocaten voortijdig met de verdediging van de man op.

Het OM wilde niet op het relaas van B. ingaan. De rechtbank vindt dat de kwestie moet worden opgelost, maar kan verder geen actieve rol spelen om dit te bevorderen. "Wij vinden dat u een advocaat moet hebben", aldus de rechtbank. "Punt."

Nieuws

Meest gelezen

menu