Kweekvlees en melk uit het lab: is de koe vervangbaar of onmisbaar?

Foto: Martin Bergsma
Niets zo Nederlands als een weiland waarop een paar zwart-witte koeien staan te grazen. Toch wordt er aan alle kanten gewerkt aan alternatieven om het dier te vervangen. Vanwege het klimaat – de koe stoot methaan uit, een 27 tot 34 keer sterker broeikasgas dan CO2 – én omdat men het zielig vindt dat we het dier gebruiken als melkmachine en slachten voor het vlees.
De vlees- en melkvervangers die nu in de schappen liggen, denk aan havermelk en groenteburgers, die kennen we al een tijd. Deze vervangers zijn gemaakt van plantaardige ingrediënten. Maar er wordt overal ter wereld gewerkt aan alternatieven die nóg een stap verder gaan. Denk aan het namaken van kaas met dierlijke eiwitten uit het lab en het kweken van vlees.
Kweekvlees
Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.
Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!
Abonnement
PREMIUM -50%
Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week
Upgrade (optioneel)
Digitale krant
- Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
- Ma t/m za de krant online lezen
- Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's