LTO Nederland ziet geen heil in natuurherstelwet. 'Hier is stikstof niks bij'

Boer aan het maaien in natuurgebied.

Boer aan het maaien in natuurgebied. Foto: ANP

LTO Nederland, werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland zien geen heil in de natuurherstelwet die in Brussel in de maak is. Dat laten zij weten in een reactie. „Hier is stikstof niets bij.”

De natuurherstelwet kan het Nederlandse bedrijfsleven lam leggen, zo bleek deze week al uit een analyse van inginieursbureau Arcadis. Volgens eurocommissaris Frans Timmermans valt het met de gevolgen voor Nederland wel mee. Maar daar zijn de boeren en werkgeversvereniging VNO-NCW het niet mee eens.

Boerenorganisatie LTO zegt dat als de wet in de huidige vorm wordt doorgevoerd, Nederland nog verder op slot komt te zitten. „Daar is stikstof niets bij”, zegt Edwin Michiels, portefeuillehouder klimaat, natuur en energie bij LTO Nederland. „Als dit er door komt moet je niet raar opkijken dat de akkerbouw en de veehouderij helemaal verdwijnt. We snappen dat de natuur hersteld moet worden, maar doe dat dan op een manier die het buitengebied niet om zeep helpt.”

’Timmersmans moet terug naar tekentafel’

Volgens Michiels is de wet dermate slecht dat Timmermans er mee terug moet naar de tekentafel. „Als je alleen een onderdeel van de wet wil aanpassen, dan komt hij er alsnog, en dan krijg je wat ook met stikstof gebeurd is”, zegt Michiels. Hij is er dan ook niet voor om slechts wat aanpassingen te doen aan de wet, zoals stikstofminister Christianne van der Wal woensdag voorstelde.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland zeggen grote zorgen te hebben over het voorstel, omdat er onvoldoende rekening wordt gehouden met andere maatschappelijke belangen dan natuur. „Denk aan woningbouw, de energietransitie, de aanleg van infrastructuur en nieuwe duurzame fabrieken”, zegt een woordvoerder. „Het voorstel is onduidelijk en legt een eenvormige mal neer voor alle EU-lidstaten, waar grote verschillen zijn tussen landen. Kortom, dit is geen goed plan.”

Er is stevige kritiek op de natuurherstelwet, het plan van eurocommissaris Frans Timmermans. De Belgische premier Alexander De Croo riep dinsdagavond al op om de pauzeknop in te drukken. In Brussel zijn de conservatieven, christendemocraten, uiterst rechts en een deel van de liberalen ook tegen.

Verslechteringsverbod

Vanuit het Nederlandse kabinet klonk een mildere toon, en wordt er vooral gekeken naar een aantal onderdelen van de natuurwetgeving. Daarbij gaat het vooral om het het verslechteringsverbod, wat betekent dat er geen enkel toekomstig project de natuur mag verslechteren. Dat geldt dan niet alleen maar voor Natura2000-gebieden, zoals nu met stikstof, maar voor een groot deel van het land en de gehele Noordzee.

Of de wet er ook echt komt zal moeten blijken. In juli gaat het voltallige Europarlement erover stemmen in Straatsburg. Maar volgens Timmermans is er geen Plan B.