LTO wil 'meer dan handreikingen' van kabinet in stikstofgesprek

LTO-voorzitter wil handreikingen van kabinet in stikstofgesprek ANP

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak wil "meer dan handreikingen" horen van het kabinet tijdens een verzoenend gesprek onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Hij wil toezeggingen "waar we mee aan de slag kunnen", zei hij voor aanvang van de bijeenkomst in het provinciehuis in Utrecht.

Van der Tak sprak van een "heel spannende dag" waar veel van afhangt. "Het is ontzettend belangrijk voor onze boerengezinnen." Hij wil graag horen waar het kabinet mee komt. LTO wilde het gesprek eigenlijk niet aangaan, maar liet zich overhalen door premier Mark Rutte die beloofde dat er "geen taboes" zouden zijn.

Stikstof is grote belasting voor natuur en diersoorten

Rutte zelf deed er bij aankomst in Utrecht het zwijgen toe. Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal liet weten vooral te gaan luisteren. Ze zei blij te zijn dat er eindelijk een gesprek is met boerenorganisaties. "Zo doen we dat in Nederland, aan tafel met elkaar."

Met deze bijeenkomst hoopt bemiddelaar Remkes iets van het beschadigde vertrouwen te herstellen, zodat verder kan worden gepraat over de stikstofaanpak. Het kabinet wil de komende jaren de uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak fors verminderen, omdat die een grote belasting vormen voor de natuur en soortenrijkdom.

Kaalslag op het platteland

De landbouw is de grootste uitstoter van stikstof. Veel boeren vrezen dan ook dat de strenge doelen die het kabinet hanteert tot een kaalslag zullen leiden op het platteland. De roep om toekomstperspectief voor de sector heeft tot dusver alleen geleid tot een brief van landbouwminister Henk Staghouwer waarin nauwelijks concrete plannen stonden.

Nieuws

menu