Leraren basisonderwijs stellen ultimatum

Leraren basisonderwijs stellen ultimatum ANP

Leraren uit het basisonderwijs gaan op 12 december opnieuw staken als hun eisen niet worden ingewilligd. Actiegroep 'PO in actie' heeft dat vrijdag aangekondigd, mede namens de onderwijsbonden en schoolbesturen. De actievoerders blijven erbij dat het basisonderwijs er 1,4 miljard euro per jaar bij moet krijgen.

De leraren willen nog deze maand met verantwoordelijk minister Arie Slob in gesprek gaan over hun wensen. Vervolgens wachten ze de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer af, die voor de week van 5 december staat gepland. Blijft resultaat uit, dan gaan de basisscholen in het hele land op slot. De leraren zijn van plan om hun acties daarna in estafettevorm voort te zetten totdat ze hun zin krijgen.

,,In 2018 gaan we iedere maand in een andere provincie actievoeren. Dat kan ook staken betekenen", vertelt de woordvoerder van 'PO in actie'.

Eisen

Begin oktober hielden de leraren ook al een landelijke staking. Vrijwel alle basisscholen in het land bleven toen dicht en ongeveer 60.000 juffen en meesters kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag om hun protest te laten horen.

De leraren eisen 900 miljoen euro per jaar extra om de salarissen op het niveau te tillen van dat van de collega's in het middelbaar onderwijs en 500 miljoen voor verlichting van de werkdruk.

Het kabinet wil die laatste eis honoreren, maar pas aan het einde van deze regeerperiode een half miljard per jaar uitgeven. Dat gaat de bonden veel te langzaam. Wat betreft de salarissen wil het kabinet niet verder gaan dan 270 miljoen euro erbij.

Nieuws

Meest gelezen

menu