Luchtvrachtvervoer in september verder hersteld

Luchtvrachtvervoer in september verder hersteld ANP

De vrachtluchtvaart heeft het in september weer iets beter gedaan dan een maand eerder. Dat meldt luchtvaartbrancheorganisatie IATA. De Europese en Aziatische luchtvaart hadden het zwaarder dan die in Noord-Amerika, waar de vraag met 1,5 procent toenam.

Wereldwijd daalde de vraag naar luchtvrachtvervoer, die wordt gemeten in tonnen vracht per kilometer, met 8 procent op jaarbasis. In augustus lag de vraag nog ruim 12 procent achter bij een jaar eerder.

De capaciteit nam in september met 25 procent af, onder meer omdat de laadruimte van passagiersvliegtuigen, waarvan er minder in de lucht zijn, grotendeels wegviel. Omdat de capaciteit zoveel harder terug is gelopen dan de vraag, duidt dit volgens IATA op een ernstig gebrek aan capaciteit in de markt.

In Europa was de vraag naar ruimte voor luchtvracht 15,7 procent lager, waarmee alleen Latijns-Amerika het slechter deed. In Noord-Amerika steeg de vraag op jaarbasis. Volgens IATA komt dat omdat Amerikanen meer spullen kochten in Azië, waardoor er vrachtvluchten nodig waren op die routes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu