Man gepakt wegens valse bommelding in België

ANP

De politie heeft zaterdagochtend een 33-jarige man uit Utrecht aangehouden die enkele uren na de aanslagen in Brussel een valse bommelding deed in België. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

Hij deed dat vermoedelijk om een inwoner van de Belgische stad Leuven erin te luizen, aldus een woordvoerder.

De Utrechter stuurde dinsdag enkele uren na de aanslagen een mailtje naar media en de gemeente in Leuven. Daarin stond dat de aanslagen op België doorgingen en dat er die avond een bom zou ontploffen in Leuven, tenzij er een groot geldbedrag gestort zou worden.

Hij gaf hierbij een rekeningnummer op waarnaar het bedrag overgemaakt zou moeten worden. Dit rekeningnummer blijkt van een inwoner uit Leuven te zijn, die van niets wist. Omdat de email afkomstig bleek te zijn uit Utrecht, werd ook de Nederlandse politie ingeschakeld.

Binnenkort uitgeleverd

De politie denkt dat de Utrechter bewust probeerde de man in Leuven erin te luizen en hoopte dat de Belgische politie een inval bij hem zou doen. Het motief zou in de relationele sfeer liggen.

De verdachte wordt binnenkort uitgeleverd aan België. Hij loopt daar kans op een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar voor het dreigen met een terroristische aanslag. Daarnaast zal de politie de kosten voor het politieonderzoek op hem verhalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu