Medici dachten dat meisje dood was

Medici dachten dat meisje dood was ANP

Verpleegkundigen en artsen dachten eigenlijk dat ze dood was, het 12-jarige meisje uit Roelofarendsveen dat ze op 16 februari 2015 onder ogen kregen. Ze was koud, haar hart klopte niet meer en ze ademde niet. Toch werd ze meteen gereanimeerd, geïntubeerd en naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd een temperatuur gemeten van 22,6 graden.

,,Volgens de statistieken ben je dan dood’’, zei de rechter daar woensdag over in de rechtbank Den Haag, waar de strafzaak tegen de vader (45) en de stiefmoeder (35) van het meisje behandeld wordt. Ze worden verdacht van poging tot doodslag op het meisje en zouden ook haar oudere broer mishandeld en verwaarloosd hebben.

In het ziekenhuis werd volgens de rechtbank ,,alles uit de kast gehaald’’. Het lukte om haar er weer bovenop te krijgen en zo het ernaar uitziet, heeft ze niets overgehouden aan de gebeurtenissen van vorig jaar en de coma waarin ze terechtkwam daardoor. Wel constateerden de artsen in het ziekenhuis erg veel recente en minder recente blauwe plekken op het lichaam van het meisje.

Münchhausen by proxy
Een psycholoog die de stiefmoeder heeft onderzocht, denkt dat er sprake zou kunnen zijn van het syndroom van Münchhausen by proxy. ,,Dat wil zeggen dat je een ander ziek maakt om zelf aandacht te krijgen’’, legde de rechter uit.

In de rechtbank werden filmpjes vertoond die gevonden zijn op de telefoon van Petra. Het zoontje (toen ongeveer 12 jaar) moest onder grote dwang zijn plas ophouden en het dochtertje haar eten naar binnen werken.

Naar eigen zeggen heeft M. de beelden gemaakt om te laten zien aan artsen en andere professionals die bij het gezin betrokken waren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu