Meer files op meer plekken in 2015

Meer files op meer plekken in 2015 ANP

Er is afgelopen jaar meer gereden, meer in de file gestaan en die files zijn niet meer specifiek op een plek, maar spreiden zich over het hele land. Dat blijkt uit de Publieksrapportage Rijkswegennet met cijfers over 2015. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft deze vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Afgelopen jaar waren er minder specifiek zware filelocaties, omdat de files zich meer en meer verspreiden over het land. Het aantal afgelegde kilometers steeg vorig jaar met 2,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor tot 67,8 miljard kilometers. De jaarfilezwaarte is verder gestegen van 8,1 zogenoemde kilometerminuten (iedere minuut dat er één kilometer file stond) in 2014 naar 10,2 miljoen kilometerminuten in 2015.

De belangrijkste oorzaak van files is net als voorgaande jaren de hoge verkeersintensiteit in de spits, gevolgd door ongevallen en incidenten. Het drukste punt blijft de A20 bij Rotterdam tussen Crooswijk en het Terbregseplein. Dit punt staat op de eerste plaats in de filetop-10.

Stappen voor betere afwikkeling

In november was het afgelopen jaar het drukst op de wegen. Door regen en ongevallen waren er langere files dan gemiddeld in die maand. Verder kende 2015 geen echt extreme filedagen.

Goed nieuws was er ook nog: in 2015 zijn stappen gezet die zorgen voor een betere afwikkeling van het verkeer, zoals de opening van de A4 tussen Delft en Schiedam en de oplevering van de A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein en de spitsstroken in de regio Amsterdam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu