Meer mensen krijgen voorzieningen zoals huishoudhulp

De gemeente Westerkwartier kan per 1 juli geen huishoudelijke hulpen inhuren via een nieuw bedrijf. Een van de verliezers van de aanbestedingsprocedure heeft bezwaar gemaakt tegen de gunning en een rechtszaak volgt. Foto: Archief ANP

Meer mensen maakten vorig jaar gebruik van maatwerkvoorzieningen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zoals huishoudelijke hulp en een scootmobiel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikten in 2019 1,1 miljoen mensen een maatwerkvoorziening uit de Wmo, 5 procent meer dan een jaar eerder.

Ouderen moeten een eigen bijdrage betalen als ze gebruik willen maken van een maatwerkvoorziening. Voorheen was de bijdrage inkomensafhankelijk. Maar vanaf 2019 betaalt iedereen een standaardtarief van tegen de 20 euro per maand. Vooral mensen met hoge inkomens kwamen hierdoor goedkoper uit. Gemeenten vrezen dat zij meer gebruik zijn gaan maken van huishoudhulp en dat de kosten daardoor oplopen. Dat meldden EenVandaag en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eerder dit jaar op basis van een enquête.

Nieuws

menu