Meer politiemensen ontslagen wegens plichtsverzuim

Meer politiemensen ontslagen wegens plichtsverzuim ANP

Afgelopen jaar zijn 150 politiemedewerkers ontslagen wegens plichtsverzuim. Dat zijn er meer dan voorgaande jaren. In 2018 gebeurde het 119 keer, in 2017 werden 121 politiemensen ontslagen, meldt de politie.

In totaal werden 309 disciplinaire maatregelen opgelegd in 2019. Die maatregelen variëren van een officiële berisping, het inhouden van loon of verlofuren, tot ontslag. 68 medewerkers werden bestraft voor oneigenlijk gebruik van informatiesystemen zoals het lekken of achterhouden van informatie. Dat aantal is ongeveer hetzelfde als voorgaande jaren. Toch blijft aandacht voor het zorgvuldig gebruik van informatie nodig, aldus Lonneke Soudant, sectorhoofd veiligheid, integriteit en klachten.

Volgens haar wordt vooral door onoplettendheid niet goed omgegaan met vertrouwelijke informatie en werden slechts in een klein aantal gegevens doorgespeeld aan criminelen. "Politiemedewerkers hebben dagelijks toegang tot waardevolle inlichtingen. Dat is uitermate handig voor hun werk, maar er schuilt ook 'gevaar’ in die bijzondere positie. Het werken met gevoelige gegevens kan zo vanzelfsprekend worden dat de waarde ervan wordt onderschat", aldus Soudant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu