Minister wil dat gedragscode farmaceuten ook over prijzen gaat

Minister Bruins. Foto: ANP

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is niet tevreden over een gedragscode die de geneesmiddelenindustrie voor zichzelf heeft opgesteld. In de code wordt tot ongenoegen van de bewindsman met geen woord gerept over de soms zeer hoge prijzen voor medicijnen, terwijl daar vaak discussie over is.

"Ik vind dat in een code voor farmaceutische bedrijven iets hoort te staan over goede medicijnen voor redelijke prijzen", zegt Bruins. Daarnaast vindt hij de transparantie over hoe de prijzen van geneesmiddelen tot stand komen, "volstrekt onvoldoende." Nog voordat dit kabinet afzwaait wil de minister een verbeterde versie ontvangen waar die twee punten wél in terugkomen.

Bruins vindt het nog te vroeg om de gedragscode van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) , die hij vrijdag in ontvangst mocht nemen, dan maar direct in de prullenbak te gooien. "Ik ga hem eerst van kaft tot kaft lezen. Misschien zijn er nog wel andere opmerkingen bij te maken."

Gedragscode

In de gedragscode staan 38 afspraken over integriteit, transparantie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en kwaliteit. Maar de prijzen komen dus niet aan bod. "Als branchevereniging kunnen we niks zeggen over prijzen van individuele leden. Maar deze code is een startpunt waar we verder mee kunnen" aldus een woordvoerster van de vereniging.

Alle ruim veertig geneesmiddelenbedrijven die lid zijn van de vereniging hebben de code ondertekend. Het is volgens de VIG een code die helder maakt vanuit welke principes de sector werkt en waar de sector voor staat. Een onafhankelijk adviescollege monitort of leden zich aan de code houden.

Advies

Daarnaast kan het college gevraagd en ongevraagd advies geven aan bedrijven zodat de code zich verder kan ontwikkelen. Dit college, onder leiding van oud-minister André Rouvoet, publiceert ook een openbaar jaarverslag.

VIG-voorzitter Aarnoud Overkamp: "We geloven niet dat we nu al klaar zijn. De code is aanleiding voor een intensiever gesprek binnen de sector en met de samenleving. Dit is nadrukkelijk bedoeld als een begin."

Nieuws

Meest gelezen

menu