Minister wil meer begrip voor haar kustplan

Minister wil meer begrip voor haar kustplan ANP

Na alle ophef en scepsis over haar kustplannen gaat minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) ,,graag'' om de tafel met onder meer gemeentes, provincies en Natuurmonumenten. Ze wil een goede oplossing tussen wat het kabinet wil en wat ,,bijna heel Nederland'' niet wil.

Volgens de bewindsvrouw bestaan er misverstanden over het plan om het bestaande bouwverbod te vervangen door een ,,nee, tenzij''. Het gaat helemaal niet over grote flats of villa's, aldus Schultz dinsdag. ,,Kennelijk heeft ons voorstel die verwarring opgeroepen''. Ze wil die onduidelijkheid uit de weg ruimen, maar sluit ook aanpassingen niet uit.

Schultz reageerde onder meer op een petitie van ruim 86.000 mensen tegen een verdere bebouwing van de kust. Ze zegt te hopen dat critici eigenlijk voor niets bang zijn geworden. De minister vindt dat het mogelijk moet zijn dat een strandtent permanent kan blijven staan, zodat wandelaars daar in de winter erwtensoep kunnen eten.

Beschermd gebied

Schultz benadrukt dat bijna de hele kustlijn beschermd gebied is waar helemaal niet mag worden gebouwd. Het schrikbeeld van villa's en privéstranden is volgens haar niet aan de orde.

De Tweede Kamer wil zich donderdag over de plannen buigen. Een meerderheid lijkt tegen de voorstellen, waaronder ook coalitiepartner PvdA.

Natuurmonumenten vindt dat Schultz de zorgen die veel Nederlanders hebben niet mag wegwuiven. Het strand is nagenoeg onbeschermd, aldus de organisatie. Zij vreest de bouw van duizenden strandhuisjes. Ook zou de natuurwet onvoldoende bescherming bieden voor de duinen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu