Ministers: gebruik coronacrisis niet om pers tegen te werken

Ministers: gebruik coronacrisis niet om pers tegen te werken ANP

Overheden mogen de coronacrisis niet gebruiken als excuus om journalisten te dwarsbomen of de persvrijheid in te perken. Die oproep doet minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken met een aantal van zijn collega's op de Internationale Dag van de Persvrijheid.

De ministers roepen overheden en mediabedrijven op om nepnieuws over het coronavirus tegen te gaan. Ze prijzen journalisten die het publiek voorzien van "betrouwbare informatie", iets wat volgens onder anderen de Amerikaanse, Duitse, Britse en Nederlandse ministers "niet alleen maar belangrijker maar ook lastiger is geworden sinds de uitbraak van het coronavirus".

Uit een recent rapport van de persorganisatie Reporters Without Borders (RSF) blijkt dat overheden van landen die al een zeer beperkte persvrijheid kennen, de coronacrisis gebruiken om journalisten nog meer tegen te werken. Blok en zijn collega's veroordelen dit soort praktijken.

Verder geven de ministers aan dat het "zeer zorgwekkend" om te zien dat media hun deuren moeten door de economische gevolgen van de crisis.

Nieuws

Meest gelezen

menu