Minuut stilte in Tweede Kamer voor Brussel

Minuut stilte in Tweede Kamer voor Brussel ANP

De Tweede Kamer is donderdag een minuut stil geweest om de slachtoffers van de radicaalislamitische aanslagen van twee dagen geleden in Brussel te herdenken.

,,In Nederland en in de rest van Europa voelen we met België mee'', zei Kamervoorzitter Khadija Arib in aanwezigheid van onder anderen de Belgische ambassadeur. ,,Omdat wij historisch met elkaar verbonden zijn. Omdat het onze dierbare buren zijn. Omdat Brussel het hart van Europa vormt, waar wij staan voor dezelfde waarden: openheid, veiligheid en vrijheid - vrijheid van geloof, maar ook van niet-geloof. En het zijn juist deze kernwaarden die dinsdag onder vuur werden genomen.''

De Tweede Kamer debatteert later donderdag over de aanslagen. Een van de aanslagplegers vloog vorig jaar vanuit Turkije naar Nederland, meldde de Turkse president woensdag. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zegt de zaak zorgvuldig te onderzoeken. Hij wil nog voor het debat begint de Kamer informeren.

Bij de aanslagpleger zou het gaan om Ibrahim El Bakraoui. Volgens internationale media was hij onder borgtocht vrijgelaten na een veroordeling van negen jaar voor een gewapende overval.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu