Motie voor betere informatie verworpen

Motie voor betere informatie verworpen ANP

De Tweede Kamer heeft een motie verworpen die justitieminister Ard van der Steur opriep beter om te gaan met de informatieplicht van het kabinet jegens de Tweede Kamer. Hij moest volgens dat voorstel een plan maken met premier Mark Rutte. De motie werd in een hoofdelijke stemming verworpen met 63 stemmen voor en 74 tegen.

Aanleiding voor de motie van de oppositiepartijen onder leiding van het CDA was de karige manier waarop Van der Steur de Tweede Kamer inlichtte over de kwestie-Maat. ,,Antwoorden kwamen alleen als ze werden afgedwongen. De minister leest zijn stukken niet. Vier keer vragen uit de Kamer was niet genoeg om dossiers te lichten. En we hebben twijfels over de verhouding met de politie'', motiveerde het CDA de motie eerder.

Van der Steur ontraadde de motie, omdat een verbetering eigenlijk niet mogelijk is. De verplichting om informatie te verschaffen is er immers altijd. Van der Steur beloofde zich bij alles de vraag te stellen wat wanneer naar de Kamer moet ,,en bij wanneer is dat in ieder geval: zo snel mogelijk''. Hij is intern wel met een verbeterplan bezig.

Hij zou het ook raar hebben gevonden om de premier erbij te halen: ,,Dat geeft hem een wezenvreemde rol'', zei hij eerder. Alleen Van der Steur is verantwoordelijk voor de informatie over zijn departement, vindt hij.

Nieuws

Meest gelezen

menu