NOS viert zestig jaar journaal

NOS viert zestig jaar journaal ANP

Het NOS Journaal pakt de komende week uit met jubileumuitzendingen en het Festival van het Nieuws om met de kijkers te vieren dat het televisienieuws zestig jaar bestaat.

Het eerste journaal dateert van 5 januari 1956. De eerste uitzendingen van het toenmalige NTS Journaal waren een aaneenschakeling van zwart-witfilmpjes, zonder presentator. Buitenlands nieuws was in het begin dominant. Het kwam in filmblikken per vliegtuig. Bij mist bleven de kijkers verstoken van nieuws uit andere landen.

,,Niet alleen de techniek is in de afgelopen zes decennia sterk verbeterd, vooral de manier waarop we het nieuws brengen is totaal veranderd'', schetst hoofdredacteur Marcel Gelauff een van de belangrijkste ontwikkelingen. ,,Presentatoren van nu vertéllen het nieuws aan het publiek in plaats dat ze een saaie, zakelijke tekst voorlezen. Ook berichten we nu minder over instituties en leggen we de kijkers meer uit wat het nieuws voor hen betekent.''

Kijkcijfers

Van alle journaals is het uitgebreide televisiejournaal van 20.00 uur het populairst. De uitzending is acht van de tien keer het best bekeken programma van de avond en trekt gemiddeld 2,1 miljoen kijkers. Gelauff: ,,De kijkcijfers van het Achtuurjournaal zijn recent alleen maar gestegen. Dat bewijst dat online- en televisienieuws prima naast elkaar kunnen bestaan.” Met de reguliere journaals op televisie gaat het minder goed.

De NOS is zelf een grote aanbieder van onlinenieuws. De website trekt dagelijks 700.000 unieke bezoekers en de app begint de site met gebruikersaantallen in te halen, zegt Gelauff. Om nieuwe generaties te bereiken, experimenteert de NOS op bijvoorbeeld Instagram en Snapchat. ,,Daar spreken we een andere taal, om jongeren te bedienen.''

Oude bekenden

Tijdens het journaaljubileum op dinsdag 5 januari presenteren oude bekenden als Eef Brouwers, Pia Dijkstra, Henny Stoel en Noortje van Oostveen de dagbulletins. Gelijktijdig met het journaal van 20.00 uur laat Annechien Steenhuizen op NPO 2 zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt in het programma De Achterkant van het NOS Journaal. In de talkshow Villa NOStalgia duikt Dionne Stax aan de hand van oude journaalbeelden terug in de tijd.

Tijdens het Festival van het Nieuws op zondag 10 januari is het publiek welkom in Hilversum. Bezoekers kunnen zowel in de JT Bioscoop als in Beeld en Geluid terecht voor films en workshops en ze kunnen ervaren hoe het is om journaalpresentator te zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu