NPO wil er voor iedereen zijn

NPO wil er voor iedereen zijn ANP

Een meer diverse en open publieke omroep is nodig om ook in de toekomst Nederland te kunnen verbinden. De belangrijkste opdracht voor komend jaar is daarom een diverser geluid te laten horen, en meer diversiteit in beeld te laten zien. Dat is de taak die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zichzelf in het nieuwe jaar oplegt.

De NPO benadrukt dat de taak van de publieke omroep ,,actueler is dan ooit''. ,,Maar die vraag mag niet versmald worden tot de vraag of Heel Holland Bakt of De Toppers een plek verdienen op de publieke zenders'', stelde NPO-voorzitter Henk Hagoort op de nieuwjaarsreceptie. Volgens hem moet de publieke omroep iedereen bereiken en moet iedereen zich erin kunnen herkennen. ,,En daarvoor zijn De Toppers even relevant als de opera. De publieke omroep is niet bedoeld als zelfbevrediging van hoogopgeleid Nederland. Ze is open voor iedereen.''

Een wereld te winnen

Nu zijn er bij de publieke omroep veel minder vrouwen en niet-westerse allochtonen terug te zien in de programmering, bespiegelt de NPO. ,,Die verbindende taak kunnen we alleen waarmaken als we alle Nederlanders vertegenwoordigen en aan het woord laten komen. Er valt op dat punt een wereld te winnen'', zei NPO­-bestuurder Shula Rijxman op de bijeenkomst.

De publieke omroep draagt bij aan een vreedzame, open samenleving in een tijd dat fundamentele waarden onder druk staan. Dat doet zij, zei Hagoort, ,,door het publiek te informeren, mensen iets te leren, discussies te openen, vooroordelen af te breken of taboes te doorbreken''.

Nieuws

Meest gelezen

menu