Naturalis onderzoekt dode potvissen

Naturalis onderzoekt dode potvissen ANP

Het Walvisteam van museum en onderzoeksinstituut Naturalis onderzoeken donderdag op Texel de vijf dode potvissen die daar zijn gestrand. De onderzoekers meten de dieren op en nemen monsters van weefsel, organen, wormen en parasieten, heeft Naturalis woensdag gemeld.

Het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht doet het verdere onderzoek naar de doodsoorzaak. Naturalis komt altijd in actie als er op de Nederlandse kust een walvis aanspoelt. Van ieder dier wordt het skelet of delen daarvan bewaard om te kunnen onderzoeken. Omdat het er nu vijf tegelijk zijn, is het niet mogelijk ze allemaal mee te nemen naar het instituut in Leiden.

De kadavers van de jonge potvissen worden donderdag na het onderzoek weggehaald. Dat gebeurt ook omdat de ontbinding van de kadavers al snel begint. De dieren spoelden dinsdagmiddag aan op het eiland. Twee potvissen waren die avond al doodgegaan, de overige drie dieren stierven in de loop van de nacht.

De dode dieren worden volgens Rijkswaterstaat met een speciaal schip dat tot ver in de branding kan varen, van het strand gehaald. Eenmaal geladen zet het schip koers naar Harlingen. Daar worden ze ontleed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu