Nederland en 11 EU-landen vragen Brussel toestaan vliegvouchers

Nederland en 11 EU-landen vragen Brussel toestaan vliegvouchers ANP

Nederland en elf andere EU-landen vragen de Europese Commissie tijdelijk toe te staan dat luchtvaartmaatschappijen vouchers uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat is tegen de bestaande EU-wetgeving, maar veel landen waaronder Nederland knijpen in verband met de coronacrisis een oogje dicht.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en haar Europese collega's vragen het dagelijks EU-bestuur met spoed de verordening aan te passen om de luchtvaartmaatschappijen financieel te helpen maar tegelijk ook de belangen van de consumenten in het oog te houden. Volgens de ondertekenaars is het tijdelijk aanbieden van vouchers mogelijk en aanvaardbaar voor consumenten als aan een aantal criteria wordt voldaan. Zo moet onder meer de informatie voor de passagiers transparant zijn en de geldige duur van de vouchers gelijk zijn in de EU.

Volgens het Europees consumentenrecht kunnen passagiers bij een geannuleerde vlucht kiezen tussen een vervangende vlucht of terugbetaling van de ticketprijs binnen zeven dagen. Omdat het vliegverkeer door de coronacrisis vrijwel is stilgevallen, is omboeken vrijwel onmogelijk en brengt terugbetaling veel maatschappijen in problemen.

De andere ondertekenaars zijn België, Frankrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Ierland, Polen, Portugal, Malta en Letland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu