Nederland en België checken samen kernreactor

Nederland en België checken samen kernreactor ANP

Nederland en België gaan woensdagochtend gezamenlijk een inspectie uitvoeren van een kernreactor. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) zal met haar Belgische collega Jan Jambon aanwezig zijn en meelopen met de inspecteurs door een reactor in Doel, net over de grens bij Antwerpen.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse en Belgische autoriteiten, het Nederlandse ANVS en het Belgische FANC, gezamenlijk een inspectie uitvoeren. België doet dit wel al jaren met Frankrijk met de drie reactoren bij Tihange, ongeveer 45 kilometer van Maastricht.

De kernreactors Doel 1 en Doel 2 stammen uit 1975. Ze zouden na veertig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering heeft besloten ze tot 2025 in gebruik te houden. Doel 3 stamt uit 1982 en blijkt in gebruik tot 2022, Doel 4 blijft open tot 2025.

De Belgische reactoren kampten de afgelopen tijd veel met (ouderdoms)kwaaltjes, wat bij buurlanden Nederland en Duitsland vragen heeft doen oproepen.

WISE, de organisatie die streeft naar een wereld zonder kernenergie, grijpt het bezoek van de ministers aan om een protestactie te organiseren voor de poorten van Doel.

Nieuws

menu