'Nederland naïef over salafisme'

'Nederland naïef over salafisme' ANP

Nederland is naïef als het gaat om het salafisme. Ons land zou meer moeten doen om het tegen te gaan. Dat zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vrijdag in een interview met Het Financieele Dagblad. ,,De jihadisten en terroristen worden gedreven door idealen die hun oorsprong vinden in het salafisme. De ideologie van Isis is salafisme. Alles wat Isis doet, onderbouwt het met religieuze teksten zoals salafisten dat ook doen".

,,Het volstaat niet om te zeggen: zo doen we dat hier niet. Je moet keihard grenzen stellen. Het spreekt toch boekdelen dat daar waar de salafistische organisaties het sterkst zijn de meeste Syriëgangers vandaan komen. De regio Haaglanden is hofleverancier voor jihadisme. Dat is geen toeval", aldus Marcouch. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen sprak zich onlangs uit tegen een verbod op salafistische organisaties.

Volgens Marcouch zou het helpen als de politie meer agenten zou werven met een Marokkaanse, Turkse of Antilliaanse achtergrond. Zo kan ze meer informatie loskrijgen uit die gemeenschappen.

Probleemwijken

,,Ik zie veel te weinig agenten met een Marokkaanse, Turkse of Antilliaanse achtergrond bij de politie werken. Het is nog voornamelijk autochtoon. Die hebben in probleemwijken vaak een achterstand omdat ze een intermediair of tolk nodig hebben. Het kost de politie daarom ontzettend veel moeite om informatie te krijgen. Ze moeten echt meer mensen uit de gemeenschappen werven", aldus Marcouch, zelf oud-politieman in Amsterdam. Allochtonen voelen ,,een psychologische drempel om informatie met een witte wijkagent te delen", meent hij.

PvdA en SP drongen onlangs al aan op meer allochtone agenten na het recente geweld tussen voornamelijk Marokkaanse bendes in Amsterdam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu