Nederland twee minuten stil voor oorlogsdoden

Nederland twee minuten stil voor oorlogsdoden ANP

In heel Nederland zijn maandagavond met twee minuten stilte de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en van de Nederlandse militairen die in de decennia daarna sneuvelden. Op de Dam in Amsterdam is de Nationale Herdenking, waarbij vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig mag zijn. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden voorafgaand aan de stilte een krans bij het Nationaal Monument.

De koning houdt ook een toespraak op de vrijwel lege Dam. Dat doet hij omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Het is nog nooit eerder gebeurd dat het staatshoofd heeft gesproken tijdens Dodenherdenking.

Bij de Nationale Herdenking, die rechtstreeks op televisie is te volgen, zijn verder premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Twee scouts leggen negen kransen namens overheden en organisaties, die dat normaal gesproken zelf doen.

Op diverse andere plekken in het land zijn ook herdenkingen, maar ook daarbij is vanwege de uitbraak van het coronavirus geen publiek aanwezig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu