Nederlander in gekaapt Egyptisch toestel

Nederlander in gekaapt Egyptisch toestel ANP

Er zit nog altijd een Nederlander aan boord van het gekaapte Egyptische toestel op Cyprus. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dinsdag. De 56-jarige man is een van de vier buitenlandse passagiers die nu nog in het vliegtuig zitten. De anderen hebben het toestel mogen verlaten.

Volgens de BBC waren er in totaal vier Nederlanders aan boord. Het ministerie zegt hierover geen informatie te hebben.

Het ministerie heeft de man in het vliegtuig een sms'je gestuurd. Ze hebben gevraagd of hij contact wil opnemen als dat lukt. Het ministerie en de ambassade hebben nauw contact met de familie van de man.

Egyptenaar

De kaping van een toestel van EgyptAir, dat dinsdagochtend gedwongen in het Cypriotische Larnaca is geland, heeft geen terroristische achtergrond. Dat heeft de president van Cyprus dinsdag verzekerd.

De Egyptenaar, die Ibrahim Samaha zou heten en aan de universiteit van Alexandrië diergeneeskunde doceerde, had volgens de Cypriotische staatstelevisie vermoedelijk persoonlijke motieven. Hij zou de politie hebben gevraagd een door hem geschreven brief aan zijn ex-vrouw, die in Larnaca woont, te geven. Volgens ooggetuigen gooide Samaha de in het Arabisch gestelde brief uit een raam van het vliegtuig. Bronnen bij de politie melden dat hij asiel heeft aangevraagd.

Het merendeel van de passagiers had eveneens de Egyptische nationaliteit. Zij hebben de Airbus A320 mogen verlaten. Aan boord was of is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ook een Nederlander. De bemanning en vier buitenlanders moesten achterblijven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu