'Nederlanders doodden meer mensen op Sumatra'

'Nederlanders doodden meer mensen op Sumatra' ANP

Het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1949 aanrichtten in het dorp Rengat op Sumatra heeft veel meer levens gekost dat tot nu toe bekend was. NRC en Reporter Radio melden dat er 270 mensen zijn gedood in het plaatsje in het voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië. Eerder was melding gemaakt van tachtig doden.

De auteur van het artikel in NRC ontdekte een verslag van de hoogste Nederlandse ambtenaar in het gebied, de resident, die rapporteert dat vierhonderd burgers volkomen willekeurig zijn vermoord. Een monument in het dorp vermeldt zelfs 1500 doden.

Mensenrechten-advocaat Liesbeth Zegveld noemt de gebeurtenissen ,,van dezelfde orde van grootte als Rawagede en de moordpartijen op Zuid-Sulawesi''. In Rawagede, op honderd kilometer van de Indonesische hoofdstad Jakarta, werden in 1947 honderden mannen vermoord.

Als er om gevraagd wordt, wil Zegveld namens de nabestaanden een proces aanspannen tegen de Nederlandse Staat. Maar ze wil liever dat de zaak door de Staat zelf wordt opgepakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu