Negen uitreizigers extra op terrorismelijst

Negen uitreizigers extra op terrorismelijst ANP

Op de nationale terrorismelijst zijn dinsdag door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken negen extra namen toegevoegd. Op de lijst staan nu 48 personen en drie organisaties. Het overgrote deel is betrokken bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak.

Wanneer mensen op deze terrorismelijst staan betekent het dat hun tegoeden zijn bevroren. Daardoor kunnen ze geen gebruik meer maken van hun bankrekeningen en creditcards. ,,Dat maakt het voor uitreizigers lastiger om terreurdaden te plegen of om anderen te financieren'', zegt Koenders. Daarnaast is het verstrekken van financiële middelen aan personen op deze zogeheten bevriezingslijst ook strafbaar.

Informatie over de nieuwe personen wordt binnen de landen van de Europese Unie gedeeld. ,,Terroristen houden geen rekening met grenzen, dus dat moeten wij met onze aanpak ook niet doen. De geldstroom van en naar uitreizigers en de terroristische organisaties waar zij zich bij aansluiten, moeten we stopzetten. Het delen van bevriezingslijsten helpt daarbij’’, aldus Koenders.

Nieuws

Meest gelezen

menu