Nibud: 2021 wordt financieel zwaar jaar

De gemeente Groningen probeert langdurig werklozen met tijdelijk werk aan een baan te helpen, maar de FNV en de lokale Cliëntenraad Werk en Inkomen zijn kritisch. Foto: Archief ANP

2021 wordt voor veel mensen financieel gezien een zwaar jaar: de werkloosheid groeit, het aantal mensen in de bijstand neemt toe en diverse bedrijven krimpen of sluiten. Daar staat tegenover dat voor mensen die hun baan behouden er op financieel gebied weinig zal veranderen. Dat blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gemaakt op basis van de Miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd.

Over het algemeen stijgen de meeste prijzen volgend jaar harder dan de lonen en neemt het kabinet weinig maatregelen om die prijsstijgingen te compenseren, aldus het Nibud. Zo zal iedereen merken dat de premie van de zorgverzekering waarschijnlijk met gemiddeld vijf euro omhoog gaat. Grote veranderingen ziet het Nibud in de portemonnee van zelfstandigen. Mede door de coronacrisis, maar ook door de verlaging van de zelfstandigenaftrek is deze groep volgend jaar meer geld kwijt.

Nieuws

menu