Nieuw Europees centrum terreurbestrijding

Nieuw Europees centrum terreurbestrijding ANP

Europol heeft maandag het Europese Centrum voor terrorismebestrijding gelanceerd. Dit centrum moet zorgen voor een betere uitwisseling van informatie tussen de Europese diensten die terreur moeten bestrijden.

Volgens Europol zijn er in de toekomst meer terroristische aanslagen in de Europese Unie mogelijk. ,,Daarom is er een grote behoefte om binnen de EU onze reactie te versterken tegen terrorisme, terroristische netwerken en buitenlandse strijders'', concludeert Europol. ,,Ook moeten we een beter begrip krijgen van de dreigingen die er zijn.''

,,Dit is de samenwerking die Europa nodig heeft om te vechten tegen terrorisme en georganiseerde misdaad'', stelt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Nederland is op dit moment voorzitter van de EU.

Informatiepunt

Europol concludeert dat Europa nu onder de zwaarste terroristische dreiging van de afgelopen tien jaar gebukt gaat. De aanslagen in Parijs van 13 november 2015 laten zien dat de commando-aanvallen van Islamitische Staat (IS) zich internationaal verspreiden, constateert de Europese politieorganisatie.

,,Onze ambitie is dat het Europese Centrum het centrale informatiepunt wordt in de strijd tegen terrorisme in de EU'', zegt directeur Rob Wainwright van Europol. ,,Het centrum moet analyses voor lopende onderzoeken verzorgen en bijdragen aan de gecoördineerde respons in het geval van grote terroristische aanvallen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu