Nieuw nest jonge wolven op de Veluwe verwacht

Nieuw nest jonge wolven op de Veluwe verwacht ANP

Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe krijgt dit jaar waarschijnlijk voor de tweede maal een nest jongen. Op camerabeelden is gezien dat de wolvin rondloopt met een dikke buik, aldus roofdierdeskundige Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. De eerste vijf welpen van het wolvenpaar werden vorig jaar rond deze tijd geboren. Die welpen zijn niet meer allemaal in leven.

Het wolvenpaar leeft nu ruim twee jaar op de Veluwe. In die tijd is volgens de Zoogdiervereniging slechts driemaal een schaapskudde aangevallen. In alle gevallen erkende de schapenhouder dat er geen wolfwerende maatregelen waren genomen, zoals een hek met stroomdraad. Een wolf leert heel snel om uit de buurt te blijven van een kudde waar hij een pijnlijke stroomstoot kan oplopen.

Veel meldingen van aangevallen schapen komen de laatste maanden uit Drenthe en Noord-Brabant. In Drenthe lijkt zich een mannetje te hebben gevestigd in het Drents-Friese Wold. In Noord-Brabant, op de grens met Gelderland, gaat het waarschijnlijk om een of meer zwervende wolven die op zoek zijn naar een nieuw territorium. Een Brabantse boer en jager heeft de landelijke politiek deze week gevraagd om ingrijpen, maar dat is verboden wegens de beschermde status van de wolf.

"Wij willen ook graag dat wolven geen vee aanvallen. Veehouders moeten subsidie krijgen voor het aanbrengen van stroomrasters, zoals dat in Gelderland al geregeld is. Want de wolf is terug en daar gaan we de komende jaren meer van merken", aldus La Haye.

Nieuws

Meest gelezen

menu