Nieuwste intercity blijft 30 jaar op spoor

Nieuwste intercity blijft 30 jaar op spoor ANP

De nieuwste intercity die de Nederlandse Spoorwegen laten bouwen moet 30 tot 35 jaar op het Nederlandse spoor blijven rijden. Het eerste ritje van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) is voorzien in 2021, van Breda naar Amsterdam.

In 2022 volgt het traject Eindhoven - Den Haag. In de jaren daarna rijdt de ICNG op alle intercityverbindingen.

De NS hebben bij de Franse treinenbouwer Alstom 79 nieuwe intercitytreinen besteld. Programmamanager Maarten Bakker liet dinsdag in Amersfoort een demonstratietrein zien. Opvallend is de lange spitse neus van de locomotief met een brede zwarte baan langs de ramen. Het zwart verloopt op de zijkanten van de trein naar NS-blauw, zoals Bakker het uitdrukte.

Aangepast

De demonstratietrein wordt gebruikt om conducteurs, machinisten, technici, schoonmakers en klanten 'in het echt' te laten ervaren hoe de nieuwe intercity voor hun aanvoelt. De trein kan niet rijden. Interieur en exterieur worden telkens aangepast aan de nieuwste beslissingen en opnieuw uitgeprobeerd.

Zo is al gebleken dat lange mensen hun hoofd kunnen stoten aan de veel bredere bagagerekken boven de stoelen. De blauwe en rode stoelen zijn op comfort uitgekozen door een team testreizigers. Omdat Nederlanders vrij groot zijn bleek de stuurcabine te krap voor de machinisten. Ook waren de tafeltjes bij de stoelen in eerste instantie te klein.

Toiletten

Speciale aandacht is besteed aan de veelbesproken toiletten in de trein. In de ICNG zitten die verstopt achter een wand die eruit ziet als een gordijn. Binnen is het toilet rondom bekleed met natuurposters. Naast de toiletten is een gescheiden afvalsysteem te vinden.

,,In Polen is woensdag de bouw van de allereerste ICNG gestart, die onderwijl nog aangepast kan worden aan weer nieuwe inzichten en beslissingen'', zei Bakker dinsdag. ,,Ik reken erop dat mijn kleinkinderen nog graag in deze treinen stappen.''

Nieuws

Meest gelezen

menu