Nijmegen markeert bombardement 1944

Nijmegen markeert bombardement 1944 ANP

Nijmegen gaat de verwoesting markeren die het geallieerde bombardement op 22 februari 1944 achterliet. In straten in en rond het stadscentrum komen achthonderd metalen schijven te liggen die de brandgrens van het bombardement aangeven. Op elke schijf staat een naam van een van de bijna achthonderd doden die destijds vielen.

Zondag plaatst initiatiefneemster Bregje Jaspers uit Nijmegen samen met burgemeester Hubert Bruls de eerste schijf in het hart van de stad. Langs de ruim 4 kilometer lange brandgrens komen informatiepanelen te staan. Er is ook een routeboekje gemaakt met achtergrondinformatie over het oorlogsdrama.

Op 22 februari 1944 lieten Amerikaanse bommenwerpers hun lading vallen boven Nijmegen, Arnhem, Deventer en Enschede. Waarom zij dat precies deden, is nog steeds niet helemaal duidelijk. In Nijmegen kwamen de bommen terecht op het hart van de stad. Naast de bijna achthonderd doden raakten duizenden mensen gewond. Grote delen van de middeleeuwse bebouwing van de stad werden weggevaagd. Maandag is de jaarlijkse herdenking op de plek waar in 1944 een kleuterschool werd geraakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu