Nu 1273 coronapatiënten op intensive care, nog genoeg bedden

Nu 1273 coronapatiënten op intensive care, nog genoeg bedden ANP

Op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 1273 patiënten met het coronavirus. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte dat aantal donderdag bekend. Sinds woensdag zijn er 82 ic-patiënten bijgekomen.

Met de huidige trend kunnen de ic's de toestroom de komende twee weken aan, zei Ernst Kuipers namens het centrum. Hij is voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC. Vanuit het academische ziekenhuis in Rotterdam wordt de verspreiding van patiënten over de ic's in het land gecoördineerd.

Het aantal ic-bedden wordt deze dagen uitgebreid tot 2400. Die uitbreiding ligt op schema: het aantal bedden is al toegenomen tot zo'n 2100, zei Kuipers. "De capaciteit is momenteel voldoende." Ruim vijfhonderd ic-bedden blijven gereserveerd voor niet-coronapatiënten.

Duitse ziekenhuizen

Het coördinatiecentrum heeft inmiddels negen Duitse ziekenhuizen bereid gevonden om indien nodig patiënten over te nemen. Dat waren er eerder drie. "Als we de mogelijkheid hebben om meer patiënten naar Duitsland te brengen, moeten we daar gebruik van maken", zei Kuipers. Als de nood aan de man is, kunnen patiënten tot ver in Duitsland worden overgeplaatst. In het algemeen is het streven wel om patiënten zoveel mogelijk binnen hun eigen regio te verplaatsen.

Gemiddeld ligt een Covid-19-patiënt 23 dagen op de ic. Op dit moment hoeven ic's geen mensen te weigeren en wordt zuiver op medische gronden besloten of iemand wordt opgenomen. "Je bekijkt wat de kans is dat iemand baat heeft bij opname", schetste Kuipers. Leeftijd is daarbij een factor, maar zeker niet de enige.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu