OM: geen reden stilleggen zaak Wilders

OM: geen reden stilleggen zaak Wilders ANP

Er is geen reden om de strafzaak tegen Geert Wilders te bevriezen. Dat vindt het Openbaar Ministerie. Advocaat Geert-Jan Knoops en Wilders hebben volgens de openbaar aanklager nog voldoende mogelijkheden om met elkaar te communiceren en hun verdediging voor te bereiden.

Knoops verzocht de rechtbank vrijdagochtend om de zaak tegen de PVV-leider te schorsen. Hij wil eerst onderzoek naar het lekken van zijn concept-pleitnota naar het AD. ,,De vrijheid van de verdediging is in het geding'', benadrukte Knoops. ,,Het is een aanslag op dit proces en de vrijheid van Wilders om zich te kunnen verdedigen en onbelemmerd te kunnen communiceren met zijn advocaat.''

Het Openbaar Ministerie ziet dat anders. ,,Tot nu toe heeft het lek geen gevolgen gehad. Er is dan ook geen grondslag om de zaak te schorsen'', vindt de officier van justitie.

Deskundigen

De rechtbank beslist donderdag 7 april over dit verzoek en op verzoeken van de verdediging om een aantal deskundigen onderzoek te laten doen. Die experts moeten wat Knoops betreft de juiste context weergeven waarin Wilders Wilders zijn gewraakte uitspraken heeft gedaan.

De zaak gaat over de omstreden Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

,,Minder, minder, minder''

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag ,,een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde ,,minder, minder, minder''. ,,Dan gaan we dat regelen'', reageerde Wilders.

Vrijdag werd de eerste openbare regiezitting in dit spraakmakende proces gehouden. Dat gebeurde onder grote belangstelling en onder zeer scherpe veiligheidsmaatregelen. De zitting duurde tot in de avond.

Nieuws

Meest gelezen

menu