OV-bedrijven: pak geen bus of trein, tenzij het moet

OV-bedrijven: pak geen bus of trein, tenzij het moet ANP

Ondanks het lekkere weer dat op komst is, moeten reizigers komend weekend alleen met het openbaar vervoer reizen als dat strikt noodzakelijk is. Alle ov-bedrijven en spoorbeheerder ProRail roepen vrijdag daartoe op. "Op deze manier kunnen we Nederland veilig en verantwoord in beweging houden", aldus branchevereniging OV-NL.

De afgelopen twee weken daalde het aantal reizigers volgens OV-NL al drastisch door het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Sinds 21 maart rijden alle ov-bedrijven een speciale dienstregeling, en dat blijft voorlopig zo tot en met 28 april.

"We doen er alles aan om Nederland in beweging te houden voor bijvoorbeeld medisch personeel, mantelzorgers, schoonmakers en vakkenvullers die naar hun werk moeten. Maar voor hun veiligheid en die van onze medewerkers mogen onze voertuigen en stations niet te vol zijn", zegt voorzitter van de branchevereniging Pedro Peters. Daarom moeten mensen het ov volgens hem alleen gebruiken als ze het echt nodig hebben. "Zorg voor elkaar, blijf thuis als je niet hoeft te reizen."

Capaciteit

De Haagse vervoerder HTM geeft aan dat met de huidige regel van anderhalve meter afstand de capaciteit van tram en bus onvoldoende is om het normale aantal reizigers te vervoeren. "Zo biedt bijvoorbeeld tram 9 plaats aan maximaal 35 passagiers, terwijl dat normaal er zo’n 150 zijn. Datzelfde geldt voor de stadsbus waar maximaal 16 passagiers mee kunnen tegen 50 in de normale situatie."

Op zomerse dagen maken onder normale omstandigheden veel inwoners van de Haagse regio en daarbuiten gebruik van met name trams 1, 9 en 11. HTM zet dan veel extra trams in om de drukte het hoofd te bieden. Dat is onder de huidige omstandigheden niet mogelijk, aldus de vervoerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu