Officieel dodental door coronavirus stijgt richting 3000

Officieel dodental door coronavirus stijgt richting 3000 ANP

Het coronavirus heeft nu minimaal 2945 Nederlanders het leven gekost. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 122 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en. Het werkelijke aantal overledenen is hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent.

De registratie ligt steevast een of meerdere dagen achter. Dat geldt des te meer voor het weekend, dat nu vanwege Pasen een dag langer duurde. In de afgelopen weken was het aantal sterfgevallen dat het RIVM bekendmaakte vaak opmerkelijk hoog op dinsdagen. Dat komt doordat op maandag vaak de administratie van de dagen ervoor op orde wordt gebracht. Op paasmaandag meldde het RIVM 'slechts' 86 nieuwe stergevallen.

Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken. Uit CBS-cijfers over de totale sterfte in Nederland bleek vrijdag nog dat in de week tussen 30 maart en 5 april 2000 Nederlanders meer zijn overleden dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat zijn bijna twee keer zoveel mensen als het officiële aantal 'coronadoden' dat het RIVM in dezelfde week registreerde.

Recordaantal

Mensen die waarschijnlijk zijn besmet met het virus, maar voor wie ziekenhuisopname geen zin meer heeft, worden niet getest, omdat dat medisch gezien geen meerwaarde heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om kwetsbare ouderen die slechts een kleine overlevingskans hebben en in overleg met de huisarts besluiten thuis te sterven.

Voor zover nu uit de cijfers is af te leiden, bezweken op 31 maart en 2 april de meeste Nederlanders aan het virus: 159. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames vertoont een dalende lijn. Tot nog toe liggen de pieken op 25 maart en 31 maart. Op beide dagen kwamen 498 mensen met Covid-19 binnen in de ziekenhuizen.

De meerderheid van de overledenen leed aan een onderliggende aandoening. Het vaakst was sprake van hart- en vaatziekten, diabetes en chronische longaandoeningen. Covid-19 is vooral dodelijk voor ouderen: bijna 88 procent van de overledenen was boven de 70 jaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu