Onderwijsbond beraadt zich op verdere acties

Onderwijsbond beraadt zich op verdere acties ANP

De Algemene Onderwijsbond beraadt zich op verdere acties omdat het snel oplopende lerarentekort in het basisonderwijs ,,niet eens wordt genoemd'' in het regeerakkoord. ,,Het lijkt wel of de onderhandelaars de afgelopen maanden onder een steen hebben geleefd'', zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

De 270 miljoen euro die is toegezegd na eerdere stakingsacties van basisschoolleraren noemt zij een eerste stapje, geen structurele oplossing. ,,Nu blijkt bovendien dat het kabinet voorwaarden koppelt aan de extra middelen. Het geld komt er alleen als het onderwijspersoneel geen aanvulling meer krijgt op een eventuele WW-uitkering. Dus het bedrag is niet alleen te weinig, de sociale partners worden er ook nog eens mee gechanteerd. Als het kabinet dit soort deals wil sluiten, moet het plaatsnemen aan de cao-tafel'', aldus Verheggen.

Ook op het punt van werkdrukbestrijding zakt Rutte III volgens haar door het ijs. ,,De vorige week gelekte 500 miljoen euro extra is komend jaar in werkelijkheid 10 miljoen euro. Pas in 2021 is het volledige bedrag - 430 miljoen euro - een feit. Het probleem is nu al urgent en op de schaal van het primair onderwijs heeft een plus van 10 miljoen euro nauwelijks effect.''

Teleurgesteld

Ook de schoolbesturen, verenigd in de PO-Raad, zijn teleurgesteld. Ze vinden dat nú extra geld nodig is en niet pas in 2021. Voorzitter Rinda den Besten merkt op dat het kabinet wel oog heeft voor de problemen in het onderwijs. ,,Maar het probeert die met muizenstapjes op te lossen, dat werkt niet.'' De raad noemt het wel positief dat het voor scholen makkelijker wordt gemaakt om zieke werknemers te vervangen.

Protesterende basisschoolleraren, verenigd in de actiegroep PO in Actie, gaven eerder al aan dat er twee dagen gestaakt gaat worden in november als de politiek ze onvoldoende tegemoet komt. ,,Dat plan zal dus worden doorgezet'', zegt Jan van de Ven van de actiegroep. Welke dagen de juffen en meesters het werk neerleggen volgende maand is nog onbekend. De actie moet nog afgestemd worden met onder meer onderwijsbonden en schoolbesturen.

Nieuws

Meest gelezen

menu