Ook in Nederland extremistische dwaallichten die regering ten val willen brengen

Onder aanvoering van een 71-jarige ’prins’ wilden zogeheten ’Reichsbürger’ de Bundestag in Berlijn bestormen, de Duitse staat afschaffen en terug naar de glorie van het aloude keizerrijk. Nederland kent een handjevol extremisten met vergelijkbare ideeën.

De 71-jarige ’prins Heinrich XIII’ zou centraal staan in de plannen van de  Reichsbürger om de Duitse regering in de Berlijnse Reichstag (rechtsonder) omver te werpen. Hier wordt hij door de politie afgevoerd.

De 71-jarige ’prins Heinrich XIII’ zou centraal staan in de plannen van de Reichsbürger om de Duitse regering in de Berlijnse Reichstag (rechtsonder) omver te werpen. Hier wordt hij door de politie afgevoerd.

Tijdens de Reichsbürger Razzia vielen woensdagochtend vroeg ruim 3000 terrorismebestrijders binnen in 137 woningen. De politie hield tientallen verdachten uit rechts-extremistische hoek aan; leden van de beweging van zelfbenoemde Rijksburgers, die de legitimiteit van de Bondsrepubliek Duitsland (1949-heden) niet erkennen. Ze weigeren belastingen te betalen, verzamelen massaal illegale wapens, zijn voor aanslagen en staan bekend om hun racistische complottheorieën. Het doel: de Duitse Bondsrepubliek afschaffen en een staat opzetten naar voorbeeld van het Duitse Rijk zoals dat in 1871 (tot 1945) werd gesticht.